Wednesday 14 March 2012

Lemak Cili Padi Ayam dan Rebung


Bahan-bahan :

1/2 ekor ayam di potong kecil
1 biji bawang besar   }        
2 ulas bawang putih   }
sedikit halia               }  di kisar
5 biji cili padi            }
sebiji cili merah         }
1/2 sudu besar serbuk kunyit
3 keping asam gelugor
sebatang serai di ketuk
setin rebung
setin santan
sedikit air
garam secukupnya
sedikit gula

Cara-cara :

Rebus bahan kisar dan ayam hingga empok, masukkan sekali serbuk kunyit,
asam gelugur dan serai yang di ketuk.
Bila ayam dah masak, masukkan santan, rebung, garam secukup rasa dan
sedikit gula.
Biarkan mendidih sebentar lagi, cuba rasa dah okay ke tak, kemudian bolehlah
padamkan api.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...