Monday 12 March 2012

Kari Kupang


Bahan-bahan :

350g isi kupang
sebatang karot yang di sagat
1/2 biji bawang besar di dadu
1/2 sudu besar serbuk bawang putih
3 sudu besar rempah kari
1/2 sudu besar serbuk kunyit
1/2 sudu teh pes asam jawa
sedikit air
4 cawan susu segar  (kalau guna santan dalam 1/2 tin)
garam dan sedikit gula

Cara-cara :

Isi kupang di bersihkan, buang/tarik tali yang melekat pada kupang.
Tumiskan bawang dan bawang putih hingga wangi masukkan rempah kari
dan serbuk kunyit yang di bancuh dengan sedikit air.
Tumis hingga terbit minyak masukkan sedikit air dan pes asam jawa.
Biarkan mendidih kemudian masukkan susu segar atau santan, ikut pilihan
masing-masing.
Selepas tu masukkan parutan karot dan isi kupang, letak garam dan gula secukup rasa.
Biarkan mendidih sekejap lagi dah okay rasa nya boleh lah tutupkan api.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...