Wednesday 14 March 2012

Masak Lemak Kuning Lada Hitam


Bahan-bahan :

1/2 ekor ayam di potong kecil
seikat sawi hijau di potong

1/2 biji bawang besar   }
2 ulas bawang putih      }
sedikit halia                  } di kisar
sebatang serai              }

4 keping hirisan lengkuas
3 keping asam gelugor
3 sudu besar serbuk lada hitam kasar
setin santan     (kakros guna susu segar)
air secukupnya
garam secukup rasa

Cara-cara :

Tumiskan bahan kisar hingga wangi, masukkan ayam dan air secukupnya.
Rebus hingga ayam empok, masukkan sekali hirisan lengkuas dan asam gelugor.
Kemudian bolehlah masukkan santan, serbuk lada hitam kasar dan garam secukup rasa.
Kat sini kakros gunakan susu segar menggantikan santan, boleh aje gunakan santan
ikut pilihan masing-masing ye.
Kemudian masukkan potongan sawi hijau, agak-agak dah okay padamkan api.
Kakros hidangkan masak lemak kuning lada hitam ni dengan nasi putih panas-panas
dan sambal belacan. Hoh ! terangkat.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...