Thursday 29 March 2012

Nasi Butter Mixed Veg, Ayam Goreng Peri-peri, Kerabu Tomato dan Kuah Dal



Bahan-bahan utk Nasi Butter Mixed Veg :

3 mug beras basmathi
sukatan air seperti memasak nasi biasa
3 sudu besar butter
1/2 biji bawang besar
semangkuk kecil mixed veg
1 kiub pati ayam
2 sudu besar garam
sedikit bawang goreng untuk tabur



Cara memasak :

Beras di bersihkan dan letak air mengikut sukatan memasak nasi biasa.
Tumis bawang dengan butter hingga lembut kemudian masukkan
semuanya kedalam periuk nasi.
Masukkan sayur campur, kiub pati ayam dan garam, kemudian masak
dalam periuk rice cooker seperti memasak nasi biasa.
Bila dah siap gemburkan nasi dan tabur dengan bawang goreng.



Bahan untuk Ayam Goreng Peri-peri :

seekur ayam muda atau baby chicken di potong kecil
5 sudu besar sos Peri-peri Ketchup  (jenama Olympic)
1 sudu besar gula
1 sudu besar garam



Cara memasak :

Potongan ayam di gaul bersama sos peri-peri, gula dan garam.
Perap sebentar kemudian gorengkan ayam sehingga masak.



Bahan untuk Kerabu Tomato :

3 biji tomato
1/2 biji bawang besar
sebiji cili merah
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1/2 sudu besar garam
1 sudu besar gula



Cara-cara menyediakan :

Potong / hiris tomato, bawang besar dan cili merah kecil- kecil.
Masukkan kedalam mangkuk dan gaul bersama sos cili, sos tomato,
garam dan gula.



Bahan untuk Kuah Dal :

200g kacang dal
air secukupnya utk merebus
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji bawang besar
setangkai daun kari
setangkai cili kering di potong
1 sudu besar halba campur
garam secukup rasa

Cara menyediakannya :

Rendam kacang dal semalaman kemudian rebus hingga empuk.
Masukkan serbuk kunyit sekali, masak hingga kacang dal lembut.
Dalam pan kecil panaskan sedikit minyak tumis bawang besar, daun kari,
cili kering dan halba campur.
Bila bawang dah keperangan dan wangi tuangkan semuanya kedalam
periuk kacang dal tadi.
Letak garam secukup rasa.
Masak ikut kepekatan yang disukai.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...