Friday 9 March 2012

Keledek Goreng Kari


Bahan-bahan :

Dua biji keledek
semangkuk kecil tepung beras
1 sudu besar garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar air kapur
air secukupnya untuk membancuh

Cara-cara :

Potong keledek sederhana nipis.
Buat bancuhan tepung untuk menggoreng, untuk kelainan rasa kakros tambah
sedikit serbuk kari.
Bancuhan tepung jangan terlalu cair, bila angkat belakang sudu tepung masih
melekat, itu makna nya dah sempurna bancuhan tepung tu.
Sekarang bolehlah mula menggoreng, bila keledek dah masak angkat dan toskan
atas tisu dapur.

Sementara menunggu keledek masak buat cili kicap untuk cicah dengan keledek.
Campurkan empat sudu besar sambal belacan dengan kicap manis cap Kipas Udang
secukupnya, kemudian gaulkan dengan sedikit kacang tanah goreng yang di tumbuk.
Hidangan minum petang buat keluarga bersama seteko kopi O.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...