Wednesday 21 March 2012

Salmon Masak Kicap


Bahan-bahan :

seekur ikan salmon sederhana besar
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sudu besar pes halia
sesenduk sos cili
sesenduk sos tomato
kicap manis cap kipas udang secukupnya
2 biji tomato
sebiji cili merah
sebiji cili hijau
air secukupnya untuk kuah
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :

Ikan di bersihkan di potong kepada enam keping, bilas dengan
jus lemon atau air asam limau dahulu, kemudian sapu garam kunyit
dan di goreng. Ketepikan.
Tumiskan bawang dan halia hingga wangi, masukkan air secukupnya
untuk kuah.
Kemudian masukkan sos cili, sos tomato dan kicap manis secukupnya,
biarkan kuah mendidih.
Selepas tu masukkan ikan yang telah siap di goreng tadi, tomato yang
di belah empat, cili merah dan cili hijau yang di belah dua.
Rasa dahulu baru tambah garam dan gula secukup rasa ye.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...