Friday 30 March 2012

Kepak Ayam Salut Peri-peri Sos dan Kacang Tanah



Bahan-bahan :

15 keping kepak ayam layur atas api sekejap untuk hilangkan bulu halus
di sapu garam dan kunyit kemudian di goreng hingga masak.

5 sudu besar sos peri-peri ketchup (kakros guna jenama Olympic, nak guna jenama lain pun boleh)
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar kicap manis
5 sudu besar madu
secawan kacang tanah (di panggang, buang kulit dan di tumbuk kasar)

Cara menyediakannya :

Dalam besen /salad bowl atau tupperware bertutup masukkan semua
bahan sos ~ peri-peri ketchup, sos cili, kicap manis dan madu.
Gaul semua sos hingga bercampur rata, masukkan kepak ayam yang telah
siap di goreng tadi, gaul atau goncangkan hingga semua kepak ayam telah
bersalut dengan sos.
Tabur kacang tanah dan hidangkan panas-panas, sedap di makan dengan
nasi atau di ratah begitu saja.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...