Wednesday 28 March 2012

Rendang Ayam Dengan Spring Green



Bahan-bahan :

seekor ayam muda atau baby chicken di potong kecil
500g sayur spring green di potong

2 biji bawang besar   }
2 batang serai            }  dikisar
sedikit halia               }
sedikit lengkuas         }

1 sudu besar serbuk kunyit
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk ketumbar
2 keping asam gelugor

150g kerisik
1 cawan santan  (guna santan tin)
1 1/2 sudu besar garam
2 sudu besar brown sugar

Cara-cara :

Tumis bawang besar, serai, halia dan lengkuas yang di kisar, masukkan sekali
serbuk kunyit, cili kisar, serbuk kari dan serbuk ketumbar.
Terus masukkan ayam dan asam gelugor, biarkan mendidih.
Masuk secawan santan, masak hingga kuah sedikit pekat baru masukkan
kerisik, garam dan brown sugar.
Rasa dahulu dah cukup ke asam dan garam baru masukkan sayur spring green
yang telah di potong tadi.
Masak hingga kuah pekat tapi pada yang suka berkuah bolehlah tutup api awal sedikit.
Sedap di makan bersama nasi putih atau nasi mentega panas-panas.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...