Tuesday 20 March 2012

Gulai Asam Ayam dan Cendawan



Bahan-bahan :

10 ketul ayam
250g atau semangkuk cendawan butang
segenggam daun kesom

1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sudu besar pes halia
1 sudu besar serbuk kunyit
sesenduk cili kisar
belacan
air asam jawa secukupnya
air untuk kuah
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :

Ayam di sapu garam kunyit dan di goreng dahulu, ketepikan.
Kemudian tumis bawang dan halia hingga wangi, masukkan
cili kisar, serbuk kunyit dan belacan.
Masak hingga terbit minyak, masukkan air asam jawa dan air
secukupnya untuk kuah.
Biarkan kuah mendidih masukkan ayam yang di goreng tadi
bersama cendawan butang serta daun kesom.
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.

Dah siap hidangkan dengan nasi panas-panas, nak cicah dengan
roti canai pun boleh. Ha apa...cokodok ? Boleh boleh, nak cicah
dengan cokodok pun sedap gak.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...