Saturday, 24 December 2011

Ayam Bakar, Black Paper Sauce, Coleslaw dan Mashed Potato



Bahan untuk ayam bakar :

15 ketul ayam di bersihkan
rempah lamb seasonning (nak guna rempah seasonning yg lain pun boleh)
1 sudu besar serbuk bawang putih
2 sudu besar minyak

Gaul rata ayam dengan rempah lamb seasonning, serbuk bawang putih dan minyak.
Perapkan ayam sekejap. Kemudian bakar dalam oven hingga masak.

Bahan untuk black paper sauce :

1/2 biji bawang besar di dadu
1/2 sudu besar serbuk bawang putih
sedikit kicap manis
serbuk lada hitam kasar
3 sudu besar tepung jagung (di bancuh dengan air)
2 cawan air
1/2 cawan susu segar
kiub pati ayam
garam dan gula

Tumiskan bawang yang di dadu masukkan air biarkan mendidih. Kemudian
masukkan semua bahan lain masak hingga pekat Adjust rasanya tambah yang mana patut.

Bahan untuk coleslaw :

1/4 kobis
1 batang karot
1/4 biji bawang besar
mayonis secukup nya
garam dan serbuk lada hitam
sedikit gula

Rincik kobis dan karot halus-halus begitu juga dengan bawang besar kemudian
gaul dengan mayonis. Letak sedikit garam, gula dan serbuk lada hitam gaul rata.

Bahan untuk mashed potato :

4 biji kentang di rebus dan di lecek
2 cawan susu segar }+kan keduanya dan panaskan dalam
2 sudu besar butter }  microwave hingga butter cair
sedikit garam dan serbuk lada hitam

Rebus kentang hingga lembut toskan air kemudian lecek hingga halus. Campur
susu segar dan butter panaskan dalam microwave hingga butter cair. Tuang kedalam
kentang yang di lecek tadi letak sedikit garam dan serbuk lada hitam. Gaul rata.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...