Sunday, 25 December 2011
Mee Kari Daging Cincang
Bahan-bahan :
sebungkus mee kuning (akak guna spaghetti)
500g daging cincang
1 biji bawang besar di dadu
2 ulas bawang putih
sedikit pes halia
sesenduk rempah kari
1/2 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk paprika
2 genggam udang kering di rendam di kisar
100g instant mashed potato (untuk pekatkan kuah)
1 biji ubi kentang di dadu kecil
1 batang karot
2 genggam bawang goreng
garam dan gula secukup rasa
taugeh
daun bawang
cili merah, cili hijau
telur rebus
bawang goreng
Cara-cara :
1. Celur mee kuning dan toskan. Tapi kakros guna spaghetti yang di rebus dengan
sedikit serbuk kunyit hingga lembut kemudian toskan.
2. Untuk kuah tumis bawang, bawang putih dan halia hingga wangi lepas tu masukkan
daging cincang. Bila daging dah bertukar warna masukkan rempah kari, serbuk kunyit
dan paprika. Akak guna paprika sebab tak nak kuah terlalu pedas, siapa yang suka
pedas boleh ganti dengan cili boh ye.
3. Bila dah terbit minyak masukkan air ikut banyak mana kuah yang kita mahu. Biarkan
kuah mendidih masukkan udang kering yang di kisar tadi dan instant mashed potato.
Akak guna mashed potato untuk pekatkan kuah, kalau tak ada boleh saja lebih kan
kentang yang di rebus dan di lecek.
4. Kemudian masukkan karot dan kentang yang di dadu kecil, biarkan mendidih lagi rasa
garam dan gula secukup rasa. Sebelum tutup api jangan lupa masukkan bawang goreng
dalam kuah sebab ia buat kuah rasa lebih sedap lagi.
5. Masukkan mee kuning atau spaghetti kedalam mangkuk, sendukkan kuah secukupnya
tabur taugeh, daun bawang, cili dan bawang goreng. Letakkan potongan telur rebus,
kalau ada sawi dan tauhu boleh letak sekali lagi sedap. Selamat memasak.
Labels:
mee
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment