Friday, 2 December 2011

Pulut Inti Kelapa Manis


Sebenarnya ini menu ulang tayang ye, n3 yang ini kakros dah pernah masukkan dulu. Tapi
kali ni akak buat lebih sikit sebab nak bawak ke rumah kawan ada jemputan makan-makan.
Jom semak resepi..

Bahan-bahan :
untuk pulut :
5 cawan beras pulut
5 cawan air panas
1 sudu besar garam
sehelai daun pandan (guna 1/2 saja)
5 sudu besar minyak

untuk inti kelapa :
3 cawan desicated coconut
1 1/4 cawan air panas
sehelai daun pandan (guna 1/2 saja)
secubit garam
12 sudu besar dark brown sugar

daun pisang kalau ada  (tak guna)

Cara-cara :

1. Sediakan dua bekas plastik tahan panas, satu besar untuk masak pulut dan satu yang kecil
    (bekas plastik bertutup) untuk masak inti kelapa.

2. Dalam bekas besar masukkan semua bahan untuk pulut dan masukkan kedalam microwave
    selama 4 minit x 4. Balik-balikkan pulut selang 4 minit. Masak hingga pulut lembut rata.

3. Dalam bekas kecil masukkan semua bahan untuk inti kelapa kemudian masukkan kedalam
    microwave selama 2 minit x 3. Balik-balikkan inti kelapa selang 2 minit hingga inti kelapa
    masak lembab. Seeloknya guna dark brown sugar jenama Tate & Lyle sebab lebih gelap
    warnanya.

4. Kalau ada daun pisang bolehlah bungkus pulut inti kelapa manis ini, kalau tak ada buat saja
    macam kakros pun okay.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...