Friday, 2 December 2011
Pulut Inti Kelapa Manis
Sebenarnya ini menu ulang tayang ye, n3 yang ini kakros dah pernah masukkan dulu. Tapi
kali ni akak buat lebih sikit sebab nak bawak ke rumah kawan ada jemputan makan-makan.
Jom semak resepi..
Bahan-bahan :
untuk pulut :
5 cawan beras pulut
5 cawan air panas
1 sudu besar garam
sehelai daun pandan (guna 1/2 saja)
5 sudu besar minyak
untuk inti kelapa :
3 cawan desicated coconut
1 1/4 cawan air panas
sehelai daun pandan (guna 1/2 saja)
secubit garam
12 sudu besar dark brown sugar
daun pisang kalau ada (tak guna)
Cara-cara :
1. Sediakan dua bekas plastik tahan panas, satu besar untuk masak pulut dan satu yang kecil
(bekas plastik bertutup) untuk masak inti kelapa.
2. Dalam bekas besar masukkan semua bahan untuk pulut dan masukkan kedalam microwave
selama 4 minit x 4. Balik-balikkan pulut selang 4 minit. Masak hingga pulut lembut rata.
3. Dalam bekas kecil masukkan semua bahan untuk inti kelapa kemudian masukkan kedalam
microwave selama 2 minit x 3. Balik-balikkan inti kelapa selang 2 minit hingga inti kelapa
masak lembab. Seeloknya guna dark brown sugar jenama Tate & Lyle sebab lebih gelap
warnanya.
4. Kalau ada daun pisang bolehlah bungkus pulut inti kelapa manis ini, kalau tak ada buat saja
macam kakros pun okay.
Labels:
pulut
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment