Saturday 24 December 2011

Tandoori Chicken Goreng, Ayam Percik, Sayur Goreng Jawa dan Nasi Ghee


Tandoori Chicken Goreng

Bahan-bahan :

1 baby chicken di belah bahagian dada di bersihkan
3 sudu besar tandoori masala atau secukupnya
2 sudu besar yogurt  (guna susu segar + lemon juice)
sedikit pes halia dan bawang putih
1 sudu besar serbuk jintan manis
1/2 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar gula
garam  (tandoori masala dah ada garam kalau rasa tak cukup boleh tambah)

Cara-cara :

1. Sapu semua bahan pada ayam dan perap sebentar.

2. Kemudian bolehlah goreng dalam deep fryer hingga masak rata.







Ayam Percik

Bahan- bahan :

1 baby chicken di belah bahagian dada di bersihkan
1 sudu besar garam
1/2 sudu besar serbuk kunyit

1 biji bawang besar       }
2 ulas bawang putih       }
sedikit halia                   }  di kisar
sebatang serai               }
3 sudu besar cili mesin
1 sudu besar halba
setin santan
garam dan gula

Cara-cara :

1. Sapu garam dan kunyit pada ayam ketepikan.

2. Dalam kuali panaskan sedikit minyak tumis bahan kisar, masukkan semua
    bahan-bahan lain juga, santan, cili mesin, garam gula dan halba. Biarkan
    mendidih.

3. Sementara tu goreng ayam tadi dalam deep fryer. Bila ayam dah masak
    masukkan dalam kuah yang sedang mendidih, golek-golekkan hingga kuah
    masak pekat dan ayam lembut.






Sayur Goreng Jawa

Ini kes tak cukup bahan tapi rasa nak makan juga. Jadi masaklah juga dengan
apa saja bahan yang ada dalam peti. Yang tak ada fucuk kering dan tempe tapi
ngam juga.
Pada sapa yang tinggal di tempat di mana barang-barang dapur mudah di dapati
selamat menjamu selera dengan sayur goreng jawa asli dan hidangan lain yang di saji.

Bahan-bahan :

semangkuk kacang buncis di potong
semangkuk suun di rendam
semangkuk tauhu di goreng
3 biji cili merah di potong nipis
sebatang serai di hiris nipis
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
udang basah dan udang kering
secawan santan
semangkuk tempe di goreng  (tak ada)
semangkuk fucuk kering di rendam  (tak ada)

Cara-cara :

1. Tumiskan bawang kemudian masukkan serai. Masukkan udang basah
    dan udang kering. Tumiskan sebentar masukkan santan.


2. Kemudian masukkan semua bahan-bahan lain, goreng hingga kering.



Nasi Ghee

Bahan-bahan :

3 mug beras basmathi
3 mug air + 1 mug susu segar
2 sudu besar minyak sapi
1/2 biji bawang besar di dadu
1 sudu besar pes halia
kulit kayu manis, buah pelaga
bunga lawang, bunga cengkih
1 1/2 sudu besar garam
bawang goreng untuk tabur

Cara-cara :

Basuh beras basmathi dalam periuk rice cooker kemudian masukkan air, susu, minyak sapi
dan semua bahan lain. Kemudian masak seperti masak nasi biasa. Bila dah masak taburkan
bawang goreng.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...