Saturday 24 December 2011

Goreng Pisang panas-panas



Petang ni kakros goreng pisang, asyik buat pengat aje. Rasa nak makan goreng pisang
pulak. Akak guna pisang montel aje selalunya pisang montel ni makan macam tu saja kan.
Cuba cari yang kulitnya hijau-hijau kuning macam tu, isinya yang belum masak ranum lagi.

Buatkan bancuhan tepung beras campur sedikit garam sedikit serbuk kunyit sesudu air kapur
dan gaul dengan air pekat pekat gitu agak-agak bila kita celup pisang bancuhan tepung beras
tu cantik menyaluti pisang bukan cair ye.

Kemudian letakkan perlahan-lahan kedalam minyak yang panas. Goreng hingga kuning keemasan
kemudian kaitkan keatas pinggan yang di lapik dengan tisu dapur. Kemudian salin keatas pinggan
untuk di hidangkan. Lepas tu kakros buat seteko kopi O. Hemmm...sedapnya makan goreng pisang 
panas-panas lepas tu pekena pulak dengan kopi O panas jugak. Hohh....lega nya tersandar... 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...