Thursday, 22 December 2011

Mee Udang



Bahan-bahan :

sebungkus mee kuning (guna spaghetti di rebus + sedikit serbuk kunyit)
1 biji bawang besar     }
4 ulas bawang putih     }
sedikit lengkuas           } di kisar
sedikit halia                 }
2 batang serai             }
segenggam udang kering (rendam dan kisar)
2 senduk cili kisar (cili kering rebus dan kisar)
250g udang basah (di potong janggut dan sedikit ekor)
200g  isi ayam (di potong kecil-kecil)
kiub pati ayam
garam dan gula secukup rasa
air secukupnya untuk kuah

semangkuk daun bawang
3 cili merah di hiris
tauhu di goreng dan potong
4 biji telur di dadar dan hiris
bawang goreng
taugeh dan sawi (tak guna sebab tak ada)

Cara-cara :

1. Mee kuning di celur toskan. Kakros guna spaghetti di rebus campur sedikit serbuk kunyit.
 
2. Tumiskan bahan-bahan kisar hingga wangi masukkan cili mesin gorengkan sebentar
    masukkan udang kering. Masukkan air secukupnya untuk kuah biarkan mendidih
    letakkan kiub pati ayam.

3. Kemudian masukkan isi ayam dan udang biarkan mendidih lama sedikit perasakan
    dengan garam dan gula secukup rasa dah okay bolehlah tutup api.

4. Letak sedikit mee kedalam mangkuk sendukkan kuah bersama udang dan isi ayam
    dan taburkan daun bawang, cili, bawang goreng, tauhu dan hirisan telur dadar.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...