Saturday, 24 December 2011
Ikan Salmon Goreng Cili
Bahan-bahan :
seekur ikan salmon (di bersihkan guna juice lemon)
2 biji bawang besar di dadu
2 sudu besar pes halia
3 senduk cili kisar
sedikit belacan
juice lemon
garam dan gula
1 biji bawang besar di potong bulat
Cara-cara :
1. Kakros guna wild Alaskan salmon, ikan ni tak lah berapa besar macam ikan salmon
yang biasa tu. Potong tiga ikan, belah tengah dan kelar-kelar. Kemudian sapu garam
dan serbuk kunyit lepas tu boleh goreng garing ye.
2. Sekarang masak sambal pula, tumiskan bawang besar yang di dadu dan halia hingga
wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan belacan, tumis hingga terbit minyak.
3. Masukkan juice lemon, garam dan gula, masak hingga cili garing kemudian masukkan
bawang besar yang di potong bulat. Balikkan hingga bawang layu padamkan api tuangkan
sambal ke atas ikan salmon yang telah di goreng garing tadi. Hidang dengan nasi putih
panas-panas, kalau ada masak lemak putih sayur pun sedap makan sekali.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment