Thursday, 22 December 2011

Kuah Dal

Kuah Dal ni kakros buat sebab nak makan dengan roti canai, tapi roti canai tu akak tak buat
beli aje £2.50 untuk 20 keping, okay jugak lah kan. Kuah dal nya pulak agak instant lah jugak,
sebab guna rempah yang dah siap dalam kotak hanya tambah split lentil dan air saja.

Pada adek-adek student yang tak nak buang masa lama-lama kat dapur tu bolehlah cuba cara
mudah ini sambil menikmati roti canai dengan kuah dal depan laptop tu ye. Jom semak resepi....



Bahan-bahan :

8 ketul ayam di bersihkan dan di potong kecil-kecil
1 biji bawang besar di dadu
1 sudu besar serbuk bawang putih
3 sudu besar pes halia
1 senduk dal curry mix jenama Shan
2 cawan red split lentil basuhkan dalam tapis
air secukupnya untuk kuah
1/2 senduk tomato sos
sedikit daun kari dan 1 cili kering di potong }
1 sudu besar jintan halus (tak letak)            } di goreng sekejap

Cara-cara :

1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang, bila dah kuning sedikit masukkan ayam yang
    telah di potong kecil tadi. Masukkan halia dan bawang putih.

2. Kemudian masukkan air secukupnya untuk kuah, biarkan mendidih. Masukkan rempah
    dal curry mix dan split lentil. Masak hingga lentil lembut dan kuah jadi sedikit pekat, masukkan
    sos tomato. Biarkan mendidih sebentar lagi kemudian bolehlah tutupkan api.

3. Dalam rempah dal curry mix tu dah memang ada garam, jadi rasa dulu sebelum tambah garam.
    Panaskan hanya sedikit minyak dalam pan kecil dan gorengkan sebentar daun kari, cili kering
    dan jintan halus hingga wangi dan terus tuangkan semua kedalam kuah dal yang dah siap tadi.

4. Panaskan non-stick pan dan masak roti canai segera (plain paratha).
 






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...