Saturday, 24 December 2011

Ayam Percik Lada Hitam dan Nasi Bukhari

Bahan-bahan :

2 ekor ayam (guna 2 ekor baby chicken)
2 biji bawang besar  }
2 batang serai          }  di kisar
pes halia dan bawang putih
1 tin santan
1/2 sudu besar serbuk lada hitam
sedikit serbuk kunyit
asam keping
2 genggam beras di goreng dan kisar

Cara-cara :

1. Kakros guna baby chicken jadi ayam nya tak berapa besar senang dan cepat sikit nak masak.
    Kalau nak bakar dalam oven terpulang, akak goreng saja lepas tu masak dalam kuah hingga
    kuah percik pekat sikit.

2. Bersihkan ayam gaul garam dan kunyit kemudian goreng dalam deep fryer.

3. Sementara tu kisar bawang, serai dan halia masukkan dalam kuali yang muat 2 ekor
    ayam. Masukkan setin santan kemudian masukkan sedikit minyak sebab akak guna santan tin.

4. Masukkan lada hitam, asam keping dan beras yang di kisar, biarkan mendidih. Kemudian
    masukkan ayam yang telah di goreng tadi, golek-golekkan ayam masak hingga kuah pekat.
    (kalau nak ayam percik yang kuah nya merah ganti aje lada hitam dengan cili kisar ye)

5. Ayam percik lada hitam ni akak gandingkan dengan nasi bukhari dan sambal tomato karot.
    Tak kisah lah nak makan dengan nasi apa-apa pun boleh belaka. Cuba lah ayam percik lada
    hitam versi mudah nih.

Nasi Bukhari

Bahan-bahan :

3 mug beras basmathi
3 mug air
1 mug susu segar
1/2 biji bawang besar di dadu
halia di hiris halus
kulit kayu manis, buah pelaga
bunga lawang, bunga cengkih
3 sudu besar rempah kurma
1 kiub pati ayam
2 sudu besar sos tomato
sebiji tomato di potong kecil-kecil
sebiji cili merah atau hijau di belah dua
1 1/2 sudu besar garam
2 sudu besar minyak sapi + sesudu minyak
bawang goreng, daun ketumbar untuk tabur

Cara-cara :

1. Basuh beras basmathi dalam periuk rice cooker. Panaskan minyak sapi dan sesudu minyak
    kemudian tumiskan bawang besar, halia dan rempah empat sekawan. Bila dah kuning dan
    wangi masukkan rempah kurma letak sedikit air. Biarkan mendidih tutup api.

2. Masukkan rempah yang di tumis kedalam beras yang telah di basuh tadi bersama air dan susu
    segar. Kemudian masukkan semua bahan lain kiub pati ayam, sos tomato, cili, tomato di potong
    dan garam secukup rasa.

3. Kacau sedikit dan biarkan nasi masak dalam rice cooker seperti biasa. Bila dah masak tabur
    bawang goreng dan daun ketumbar. Kemudian buat sambal tomato dan karot.

4. 2 biji tomato 1/2 biji bawang besar di potong sebatang karot di sagat kemudian gaul dengan
    sambal belacan. Boleh lihat n3 yang lepas selamat mencuba.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...