Thursday, 22 December 2011
Kari Ayam Pekat, Bendi Goreng Kunyit, Ulam Brokoli Rebus dan Sambal Belacan Bawang
Bahan-bahan :
10 ketul ayam di potong kecil
1 biji bawang besar di dadu
3 sudu besar pes halia
1 sudu besar serbuk bawang putih
1 sudu besar paprika
1/2 sudu besar serbuk cili
1/2 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar garam
1/2 senduk sos tomato
sedikit susu segar dan air
Cara-cara :
1. Rempah kari kakros dah habis jadi akak masak cara ini untuk masak kari ayam pekat,
sedap jugak. Kalau nak guna santan ganti susu pun boleh juga terpulang.
2. Tumis bawang besar, pes halia dan bawang putih hingga sedikit garing kemudian masukkan
ayam yang telah di potong kecil tadi. Masukkan juga rempah-rempah lain paprika, serbuk cili
serbuk kunyit, serbuk jintan manis dan jintan putih.
3. Balik-balikkan ayam hingga rempah terbit minyak kemudian masukkan susu segar dan sedikit
air. Masukkan tomato sos dan garam masak hingga pekat.
Bendi Goreng Kunyit
Bahan-bahan :
sebungkus kacang bendi
1/2 biji bawang besar potong dadu
1/2 biji bawang besar potong kasar
1 biji cili merah potong serong
segenggam udang basah
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam dan gula
Cara-cara :
1. Bendi di bersihkan di potong kepala dan ekor kemudian di potong serong.
Cili merah pun di potong serong.
2. Tumis bawang yang di dadu masukkan udang basah dan serbuk kunyit.
Kemudian masukkan kacang bendi, cili merah dan bawang yang di potong kasar tadi.
3. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Ulam Brokoli Rebus dan Sambal Belacan Bawang
Potong brokoli rebus dalam air mendidih yang di letak sedikit garam. Buat sambal belacan
dan potong setengah biji bawang besar masukkan ke dalam nya.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment