Thursday, 22 December 2011

Meehoon Goreng Tomyam



Bahan-bahan :

1 bungkus mee hoon (di rendam hingga lembut toskan)
1 biji bawang besar di dadu
3 ulas bawang putih di dadu
2 sudu besar pes tomyam
1 kiub pati ayam
5 sudu besar sos tiram
semangkuk udang basah (boleh letak ayam juga)
sedikit udang kering kisar
semangkuk taugeh
semangkuk daun bawang potong panjang
sebatang karot di potong bulat
sebiji tomato di potong kecil
3 biji cili padi di potong serong
garam dan gula secukup rasa
semangkuk air

Cara-cara :

1. Rendam sebungkus mee hoon kering bila dah lembut toskan. Tumiskan bawang
    dan bawang putih masukkan pes tomyam letakkan semangkuk air. Biarkan mendidih.

2. Masukkan udang, udang kering dan kiub pati ayam. Letak karot dan tomato.
    Perasakan dengan garam dan gula kemudian masukkan mee hoon yang telah
    di toskan tadi.

3. Balik-balikkan kemudian masukkan taugeh, daun bawang dan cili padi. Goreng
    mee hoon hingga lembut dan kering air kemudian bolehlah tutupkan api.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...