Friday, 20 January 2012

Beriani Ikan



Bahan-bahan :

3 mug beras basmathi
3 mug air
1 mug susu segar
3 sudu besar perencah beriani ikan
1/4 biji bawang besar di dadu
1/2 sudu besar serbuk bawang putih
1 kiub pati ayam
3 sudu besar jus lemon
2 sudu besar minyak sapi + 1 sudu besar minyak
1 1/2 sudu besar garam atau secukup rasa
pewarna kuning

Cara-cara :

1. Kali ni kita masak pula beriani ikan cara mudah ye. Kenapa akak kata mudah?
    Sebab hanya gunakan perencah fish beriani yang dah siap dalam kotak.

2. Basuh beras basmathi dalam periuk rice cooker kemudian masukkan semua
    bahan-bahan lain kecuali pewarna kuning. Masak nasi beriani ini seperti masak
    nasi biasa dalam rice cooker.

3. Bila air sudah kering titiskan beberapa titis pewarna kuning keatas nasi. Tutup
    semula penutup periuk. Biarkan nasi betul-betul masak kemudian gemburkan.

4. Nasi Beriani Ikan ini kakros hidangkan dengan Ikan masak merah, kerabu tomato
    timun dan papadom goreng.

Ikan Masak Merah

Bahan-bahan :

seekor ikan sederhana besar atau beberapa keping potongan ikan
sebiji bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit halia
sebatang serai
sesenduk cili kisar
setin peeled tomato
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :

Boleh guna apa-apa ikan, kakros guna salmon. Sapu garam dan kunyit kemudian goreng
garing. Kaitkan ikan kedalam pinggan. Tumis bawang yang di kisar dengan serai dan halia.
Bila dah garing masukkan cili kisar, tumis hingga terbit minyak masukkan peeled tomato.
Pecah-pecahkan tomato dengan senduk, masukkan garam dan gula secukup rasa masak
hingga pekat. Masukkan ikan yang di goreng tadi balik-balikkan sebentar kemudian tutupkan
api. Dah siap untuk di hidangkan dengan nasi beriani tadi ye. Jangan lupa goreng papadom
dan siapkan kerabu tomato timun sekali. Selamat menjamu selera.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...