Friday 20 January 2012

Swede Goreng


Bahan-bahan :

sebiji swede di buang kulit dan di potong nipis
1/4 biji bawang besar untuk ambil bau saja
sedikit garam
minyak untuk menggoreng

Cara-cara :

Boleh guna dua biji swede sekali nanti tak cukup sebab sedap.
Buang kulit kemudian potong nipis-nipis.
Panaskan minyak lepas tu masukkan bawang dan gorengkan semua swede
yang telah di potong tadi. Bawang tu kakros guna untuk wangi saja, tak nak guna pun
tak pe. Terus goreng swede macam tu saja.
Jangan lupa masukkan sedikit garam ke dalam minyak.
Bila dah kuning dan tepi nya dah garing macam dalam gambar kaitkan kedalam
pinggan yang di lapik dengan tisu dapur.
Boleh makan macam tu saja atau makan dengan nasi.
Swede ni rasanya lebih kurang macam ubi juga.
Kat Malaysia tak tau ada ke tak ubi ni, kalau ada boleh cuba rasa.
Isi nya warna kuning bukan putih.
Boleh juga di buat soup dengan kentang atau leek. Boleh juga buat swede gratin.
Boleh cuba lain hari.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...