Friday, 20 January 2012

Kari Ayam Kobis

Dah cuba ke kari kobis dengan telor yang kakros bagi hari tu ? Apa.... belum lagi. Laaaa....
kenapa tak cuba ? Apa... takut tak sedap. Hemm....kalau tak sedap tak kan akak nak masukkan
resepinya kat sini. Gerenti sedap punyalah. Hah ....hari ni kita masak kari ayam kobis pula yang
ini pun tak kurang juga sedap nya, cuba lah ye....



Bahan-bahan :

10 ketul ayam
1/2 biji bawang besar di dadu
2 ulas bawang putih
sedikit halia
2 tangkai daun kari
kulit kayu manis, bunga lawang
5 sudu besar rempah kari Adabi  }
1/2 sudu besar serbuk kunyit       } bancuh dengan sedikit air
1 sudu besar serbuk cili Baba's    }
2 asam keping
2 biji kentang di potong empat
1/2 biji kobis di potong
2 biji cili hijau di belah dua
garam dan sedikit gula
air dan santan secukup nya

Cara-cara :

1. Tumiskan bawang, bawang putih, halia, daun kari, kulit kayu manis dan bunga lawang
    hingga wangi kemudian masukkan rempah yang di bancuh dengan sedikit air. Tumis hingga
    terbit minyak masukkan ayam. Balik-balikkan ayam masukkan air dan asam keping.

2. Biarkan mendidih masukkan kentang dan santan, masak hingga ayam lembut dan kentang
    empuk. Kemudian baru masukkan kobis dan cili hijau. Perasakan dengan garam, boleh
    tambah sedikit gula kalau perlu.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...