Nampak macam sup orang sakit tapi walaupun di masak secara ringkas semakin
bertambah akak makan. Nak-nak pula makan panas-panas ...dua mangkuk pun
tak cukup hirup sup cendawan tu... Jom kita semak resepi...
Bahan-bahan :
sebungkus spaghetti di rebus
1 sudu besar serbuk bawang putih
1 kiub pati ayam
1/2 sudu besar lada hitam kasar
5 sudu besar tepung gandum (di bancuh dengan sedikit air)
1 tin cendawan butang (di hiris)
2 batang celery (di potong nipis)
5 biji telur
garam secukup rasa
air secukupnya untuk kuah
Cara-cara :
1. Didihkan air masukkan serbuk bawang putih, kiub pati ayam dan lada hitam.
Kemudian masukkan bancuhan tepung gandum, sebab tu kuah nya keruh.
Kalau suka yang kuah nya jernih guna bancuhan tepung jagung ye.
2. Biarkan mendidih lagi pecahkan telur sebiji-sebiji jangan kacau. Bila telur dah
sedikit keras barulah masukkan celery dan cendawan. Perasakan dengan garam
secukup rasa. Letak spaghetti kedalam mangkuk dan sendukkan kuah panas-panas.
No comments:
Post a Comment