Beberapa keping ikan tenggiri
garam dan serbuk kunyit
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
sebesar ibu jari halia potong halus memanjang
lada hitam kasar
sedikit minyak zaitun / minyak sayur
Cara-cara :
Kepingan ikan tenggiri di sapu garam dan kunyit.
Goreng / bakarkan ikan dalam kuali non-stick dengan sedikit minyak.
Balikkan ikan, bila ikan hampir masak masukkan bawang dan halia tadi.
Bila bawang dan halia dah wangi dan sedikit garing ikan pun dah masak bolehlah
kaitkan ikan kedalam pinggan.
Jangan lupa taburkan lada hitam lepas tu.
Halia dan lada hitam tu banyak pun tak pe sebab ia bagus untuk keluarkan angin
dan panaskan badan.
Makan dengan nasi putih panas-panas yang masih berasap lagi barulah berpeluh dan
badan rasa segar.
No comments:
Post a Comment