Biasalah kalau duduk kat perantauan ni, spaghetti dah jadi macam mee kuning
tak ada beza dah lagi. Murah lagi spaghetti kering dari mee kuning basah.
Cuma kalau nak nampak lebih macam mee kuning tu bila merebus spaghetti
tambahkan lah sedikit serbuk kunyit kedalam nya itu saja.
Bukannya tak rindu kat mee kuning, sabar je lah bila dah balik ke tanahair nanti,
apa-apa pun makan je lah spaghetti dulu......Semua menu yang menggunakan
mee kuning sebagai bahan asas dalam resepi-respi kakros kat blog ni semuanya
akak gunakan spaghetti sebagai alternatif. Macam kakros cakap tadi lah kalau
nak rasa exactly macam mee kuning masa merebus tu kena lah tambahkan sedikit
serbuk kunyit ye. Jom kita makan dulu spaghetti goreng kari kakros ni....
Bahan-bahan :
satu bungkus spaghetti
1/2 biji bawang besar di dadu
2 ulas bawang putih
sebatang karot
2 biji kentang di dadu
sedikit udang basah
sedikit udang kering }
sedikit ikan bilis } rendam dalam air panas
1 sudu besar penuh rempah kari
sedikit air
1 sudu besar garam
1 sudu besar gula
kicap manis cap kipas udang secukupnya
3 sudu besar sos tiram
2 biji telor
4 batang daun bawang
bawang goreng dan cili merah
Cara-cara :
Rebus sebungkus spaghetti hingga lembut dan tos kan.
Panaskan sedikit minyak tumiskan bawang, bila dah sedikit garing masuk
kentang yang di dadu dan potongan karot.
Masukkan rempah kari dan sedikit air menutupi kentang, biarkan kentang
masak lembut dan rempah kari masak.
Kat sini kakros gunakan rempah kari yang extra hot jadi kakros tak letak
cili kisar ye. Memang satu sudu besar penuh tu dah cukup pedas.
Kemudian masukkan udang kering, ikan bilis dan udang basah.
Selepas tu masukkan garam, gula, kicap manis dan sos tiram.
Pecahkan dua biji telur kedalamnya. Masukkan daun bawang yang bahagian
bawah (putih), yang bahagian atas (hijau) dihiris halus untuk di taburkan ke atasnya nanti.
Kemudian masukkan spaghetti, balik-balikkan goreng rata sampai siap.
Sendukkan kedalam pinggan tabur bawang goreng, daun bawang tadi dan cili merah.
Jom kita makan dulu.....pekena dengan kopi O sekali yup.
No comments:
Post a Comment