Friday, 20 January 2012

Masak Lemak Kuning Jintan Manis Ayam



Bahan-bahan :

10 ketul ayam di gaul garam dan kunyit
1 biji bawang besar   }
2 ulas bawang putih   }
sedikit halia               }  di kisar
sedikit lengkuas         }
sebatang serai           }
1/2 sudu besar serbuk kunyit
1/2 sudu besar serbuk jintan manis
2 asam keping
2 biji cili hijau
santan dan air secukupnya
2 biji kentang sebatang karot
garam secukup rasa

Cara-cara :

1. Ayam di gaul garam dan kunyit di goreng dahulu. Dalam periuk lain
    masukkan bahan yang di kisar, kunyit, jintan manis, asam keping, kentang
    air dan santan secukupnya untuk kuah.

2. Biarkan mendidih masukkan ayam yang di goreng tadi, karot dan cili hijau.
    Pastikan kentang dah empuk, perasakan dengan garam. Bila kuah dah pekat
    sedikit bolehlah tutupkan api. Akak hidangkan dengan kentang goreng dan
    kerabu tomato ringkas.

Kentang goreng :
4 biji kentang di potog baji gaulkan garam kemudian di goreng. Bila dah masak
toskan drizzle dengan sos cili manis.

Kerabu tomato ringkas :
4 biji tomato belah empat kemudian potong kecil-kecil,1/2 biji bawang besar
di hiris nipis-nipis, 2 sudu besar sos cili, 1/2 sudu besar gula dan sedikit sos ikan.
Gaulkan rata.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...