Friday 20 January 2012

Sambal Sardin


Bahan-bahan :

setin sardin apa-apa bran pun boleh
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
4 sudu besar cili kisar
jus lemon atau air asam jawa
2 sudu besar kicap manis
garam dan gula secukup rasa
1/2 biji bawang besar di potong kasar
sedikit kacang peas  (opt)

Cara-cara :

Tumis bawang dan bawang putih hingga wangi kemudian masukkan cili kisar.
Letak jus lemon, kicap manis, garam dan gula. Tumis hingga cili masak dan
terbit minyak. Masukkan sardin serta sosnya sekali dan bawang besar yang
di potong kasar tadi. Biarkan mendidih dan bawang dah layu sedikit boleh
padamkan api.
Kemudian gorengkan telur mata kerbau dan tuangkan kicap.
Haa....ni dia lauk bila balik dari jalan jauh dah penat dan semua orang dah lapar,
paling cepat masak sardin je lah. Haa...senyap semuanya dah dapat makan.....



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...