Wednesday 25 January 2012

Nasi Lemak di Glencoe

Assalamualaikum semua, moga semuanya berada dalam keadaan sihat dan gembira
di samping keluarga tersayang.




Semalam kakros ke kawasan pergunungan Glencoe di West Highlands of Scotland.
Glencoe Mountain Resort adalah salah satu tempat yang kerap di kunjungi oleh orang-orang
yang suka meluncur salji dan snowboarding pada musim winter. Tapi tak kurang ramai juga
yang naik ke atas hanya sekadar hendak main baling-baling bola snow, sledging dan menikmati
pemandangan salji yang memutih dari atas pergunungan. Resort ini di buka sepanjang musim
setiap tahun termasuk hari Sabtu dan Ahad.






Pada musim spring, summer dan autumn di adakan aktiviti-aktiviti lain pula di sini seperti
mountain biking, hill walking, bird and wildlife watching, archery, climbing dan chairlift rides.
Boleh lihat di sini : http://www.glencoemountain.com/summer.html
         atau di sini : www.glencoescotland.com/p/v/things-to-see-and-do/
Dari rumah kakros perjalanan kesini mengambil masa selama satu setengah jam sahaja.
Suhu pada ketika itu ialah - 3.8 C dan sedang hujan gerimis ber sleet. Pada yang belum
pernah merasainya macam mana ye nak di bayangkan....emm lebih kurang macam
snow + hujan haa...gitulah sejuk menggigil kepala lutut di buatnya.






Pengangkutan utama ke atas hanyalah dengan chairlift yang di sekat dengan palang besi.
Pada yang sedikit gayat dengan keadaan tinggi pasti rasa sedikit takut. Masa naik ke atas
tak berapa rasa sangat sebab kita pandang ke atas tapi masa nak turun tu....kakros tutupkan
mata sampai ke bawah. Lutut menggeletar sebab takut, sebab sejuk dan sebab gayat pun ya.





Sebenarnya masa musim panas 2011 yang lalu kakros sekeluarga sudah pun naik ke atas.
Pemandangan di atas pada masa tu tersangatlah cantik. Matahari bersinar menembusi awan,
gunung-gunung di sekeliling yang menghijau, tasik-tasik yang membiru dari pemandangan atas.
Langit membiru seluas mata memandang, angin sepoi-sepoi bahasa, rumput-rumpai yang berbunga
subhanAllah tersangatlah cantik bumi ciptaan Nya. Tak puas mata memandang rasa tak mahu turun saja.



Cuba bezakan pemandangan di Glencoe Mountain Resort ini pada musim sejuk dan musim panas.
Kedua-dua ada keistemewaannya tersendiri. Musim sejuk yang memutih dengan salji dan musim
panas pula menghijau dan membiru di sinar matahari, begitu gambaran keadaan di situ.



Kalau nak tahu lebih lanjut pasal pergunungan Glencoe ini bolehlah singgah ke blog Satu Perjalanan
milik kawan kakros ni. Puan Haslina ni adalah penulis blog kembara. Sudah banyak tempat-tempat yang
Puan Haslina lawati bersama suami tersayang dan teman-teman nya. Kalau kita mengikuti blog Satu
Perjalanan dan melihat gambar yang di ambilnya, rasanya seperti kita sedang berada di tempat
yang di gambarkan olehnya.

Boleh lihat di sini : Pergunungan Scotland siri 2.2 : Dari Loch Lomond ke Fort William @ Satu
                            Perjalanan ada di ceritakan tentang pergunungan Glencoe ini.

Sebenarnya kakros nak ceritakan pasal bekalan yang akak bawa hari tu untuk mengalas perut.
Maklumlah sejukkan perutpun cepatlah rasa lapar. Kakros masak nasi lemak, walaupun nasi
lemak sekarang ini sudahpun di pelbagaikan ada yang berwarna hijau ada yang kuning dan
cara masak pun berbagai ada yang di kukus dan ada yang di tumis. Tapi nasi lemak biasa juga
yang menjadi pilihan kakros sekeluarga. Teringin juga nanti nak mencuba nasi lemak yang
berlainan warna seperti di dapur kawan-kawan yang lain tentu sedapkan !

Bau harum nasi lemak bersambalkan ikan bilis dan sambal serai ayam serta telur dadar dan
potongan timun yang segar di pagi yang sejuk nih, buat perut berkeroncong pulak.
Jom kita semak resepi.




Nasi Lemak
Bahan-bahan :
4 mug beras basmathi
1/2 biji bawang besar didadu
sedikit halia di hiris halus memanjang
sejemput lada hitam biji
sehelai daun pandan di simpul
1 tin santan
4 1/2 mug air
1 1/2 sudu besar garam

Cara-cara :
Basuh beras basmathi dalam periuk rice cooker.
Kemudian masukkan bawang, halia, lada hitam, daun pandan, santan, air dan garam.
Kacau sedikit dan tanak nasi lemak hingga masak. Karihkan dengan garfu bila dah masak.

Sambal Ikan Bilis
Bahan-bahan :
semangkuk kecil ikan bilis di rendam air panas
1 biji bawang besar  }
2 ulas bawang putih  } di kisar
5 sudu besar cili kisar
air asam jawa
sedikit belacan
garam dan gula secukup rasa
sebiji bawang besar di hiris kasar (opt)

Cara-cara :
Tumis bawang hingga wangi masukkan cili kisar.
Tumis cili hingga terbit minyak masukkan sedikit belacan dan air asam jawa.
Masukkan ikan bilis yang di rendam bersama bawang besar yang di potong kasar tadi.
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Biarkan mendidih dan bawang dah layu sedikit sudah boleh tutupkan api.
Kakros masukkan bawang di potong kasar ini kerana hendak mengurangkan pedas kalau
tak mahu masukkan pun tak mengapa ye terpulang kepada tahap kepedasan masing-masing.

Sambal Serai Ayam
Bahan-bahan :
12 ketul ayam digaulkan garam dan kunyit
2 biji bawang besar  }
2 ulas bawang putih } di kisar
1 batang serai          }
sedikit halia             }
5 sudu besar cili kisar
sedikit belacan
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :
Ayam yang di gaul garam dan kunyit di goreng, dah masak kaitkan ke dalam pinggan.
Kemudian tumiskan bawang, serai dan halia yang di kisar hingga wangi.
Masukkan cili kisar dan sedikit belacan, tumis cili hingga terbit minyak.
Kemudian masukkan ayam yang sudah di goreng tadi, balik-balikkan.
Rasa garam dan gula secukup rasa. Rasa dah okay boleh lah padamkan api.

Buat tiga telur dadar dengan 6 biji telur dan potong timun secukupnya.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...