Thursday, 16 June 2011
Acar Timun
Bahan2 :
Sebatang timun }
3 batang karot } di potong memanjang
1/2 biji bawang besar
sedikit daun kari
3 hiris halia di potong halus
1 st. rempah tumis ikan (dipanggil juga halba campur)
2 sb. mild curry powder
1/2 sb. serbuk kunyit
1/2 sb. serbuk paprika
3 sb. cuka
sesudu garam dan 2 sb. gula
sedikit air
sedikit minyak untuk menumis
Cara2 :
1. Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang, halia, rempah tumis dan daun kari. Bila sedikit garing,
masukkan rempah kari, serbuk kunyit dan paprika. Masukkan sedikit air, tumis hingga
terbit minyak.
2. Masukkan cuka, garam dan gula. Kemudian bolehlah masukkan timun dan karot. Balik-
balikkan masak sebentar kemudian bolehlah di tutup api.
Labels:
acar
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment