Thursday, 16 June 2011

Lentil Soup


Bahan2 :

2 cawan red split lentils
sebiji ubi kentang di dadu
3 batang karot di potong kecil
1/2 biji bawang di hiris
1 kiub pati ayam
sesudu garam,sesudu lada hitam
sesudu dried parsley
sedikit olive oil untuk menumis
air secukupnya

                                                                                                          













Cara2 :

1. Panaskan sedikit olive oil, tumis bawang hingga sedikit garing. Masukkan air secukupnya.

2. Kemudian masukkan kentang, karot dan lentil yang telah di basuh dan di tos. Biarkan mendidih
    masak sehingga kentang, karot dan lentil lembut.

3. Masukkan kiub pati ayam, garam dan serbuk lada hitam. Renihkan sebentar bolehlah di tutup api.

4. Biarkan sejuk sedikit, kemudian bolehlah di blender halus. Masukkan balikkan kedalam periuk,
    letak sesudu dried parsley. Sambil di kacau dan merenih sebentar, tutupkan api. Lentil Soup ini
    bolehlah di makan begitu sahaja atau bersama roti yang telah di bakar.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...