Friday, 3 June 2011
Ayam Percik Lada Hitam
Bahan2 :
Seekor ayam di potong 16
sebiji bawang besar }
sedikit halia dan bawang putih } di blender
2 batang serai }
2 asam keping dan sedikit garam
1 tin santan dan serbuk lada hitam
sedikit serbuk kunyit
Cara2 :
1. Panaskan sedikit minyak kemudian tumiskan bahan-bahan yang di blender
hingga terbit minyak.
2. Masukkan ayam balik-balikkan, masakkan sebentar. Masukkan santan, serbuk kunyit, serbuk lada hitam
dan asam keping, masak hingga ayam betul-betul masak. Sesuaikan rasa garamnya.
3. Masukkan kedalam bekas tahan panas, tutup dengan aluminium foil dan masukkan
kedalam oven. Bakar selama 30 minit suhu 160 darjah.
Labels:
ayam percik
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment