Friday, 3 June 2011

Ayam Percik Lada Hitam


Bahan2 :

Seekor ayam di potong 16
sebiji bawang besar   }
sedikit halia dan bawang putih   }   di blender
2 batang serai    }
2 asam keping dan sedikit garam
1 tin santan dan serbuk lada hitam
sedikit serbuk kunyit

Cara2 :

1. Panaskan sedikit minyak kemudian tumiskan bahan-bahan yang di blender
    hingga terbit minyak.

2. Masukkan ayam balik-balikkan, masakkan sebentar. Masukkan santan, serbuk kunyit, serbuk lada hitam
    dan asam keping, masak hingga ayam betul-betul masak. Sesuaikan rasa garamnya.

3. Masukkan kedalam bekas tahan panas, tutup dengan aluminium foil dan masukkan
    kedalam oven. Bakar selama 30 minit suhu 160 darjah.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...