Friday, 3 June 2011
Tom Yam Ayam
Bahan2 :
12 ketul ayam
3 ulas bawang putih di cincang
2 batang serai di ketuk ,sedikit halia
daun limau perut dan 3 biji cili padi
juice lemon
sebiji bawang besar di potong bulat
3 sb. cili mesin
sebatang karot dan beberapa batang celery
air secukupnya
sedikit garam
Cara2 :
1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, halia dan serai . Bila bawang putih
sedikit perang, masukkan cili mesin. Tumis hingga terbit minyak.
2. Masukkan ayam balik-balikkan sebentar kemudian masukkan air secukupnya
untuk kuah. Biarkan ia mendidih sehingga ayam telah masak dan lembut.
3. Kemudian masukkan daun limau perut, bawang yang dipotong bulat dan cili padi
yang di belah atau di ketukpun boleh juga. Masukkan juga karot dan celery yang
telah di potong serong. Perasakan kuah dengan juice lemon dan sedikit garam.
Labels:
ayam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment