Thursday, 16 June 2011

Kari Sardin


Bahan2 :

setin sardin (pilchards in brine)
1/2 biji bawang besar
sedikit daun kari
2 sb. mild curry powder  }
1/2 sb. serbuk kunyit      }
1/2 sb. serbuk paprika    } bancuh dgn. air jadikan pes
1/2 sb. serbuk garlic       }
1/2 sb. serbuk ginger      }
sebiji kentang di potong bulat
sebiji cili hijau
3 sb. sos tomato
sesudu garam dan 1/2 sb. gula
sedikit susu segar dan sedikit air

Cara2 :

1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang serta daun kari. Bila sedikit garing, masukkan
    bancuhan semua rempah tadi. Masak hingga pecah minyak, masukkan potongan kentang.

2. Kemudian masukkan sedikit air dan sedikit susu segar (nak gunakan santan pun boleh). Bila
    kentang dah lembut, bolehlah masukkan sos tomato, sardin dan cili hijau. Rasa garam secukup
    rasa. Didihkan sebentar dan tutupkan api.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...