Monday, 6 June 2011
Curry Bun
Bahan2 :
Untuk doh :
700g tepung gandum
1 sb. garam
80g gula
sebungkus instant yeast (11g)
4 sb. susu tepung
70g vegetable spread
sebiji telur
2 cawan air suam
Untuk intinya :
8 biji kentang (di potong dadu)
sebiji bawang besar
1/2 sb.garlic powder
1/2 sb.ginger powder
4 sb. serbuk kari adabi
sedikit serbuk lada hitam
sedikit dried parsley
gula dan garam
sedikit air
Cara2 :
1. Masak inti dahulu seperti memasak inti untuk karipap ye. Ketepikan.
2. Buat dohnya pula, satukan semua bahan-bahan kering gaul hingga sebati. Kemudian
masukkan vegetable spread dan telur.Gaul dan masukkan air suam. Uli hingga sebati
semua bahan-bahan doh hingga lembut. Tutup bekas dengan plastik cling dan letakkan
di tempat yang panas biarkan naik sekali ganda lebih kurang 45 minit.
3. Ambil sedikit doh lebih kurang 20g (timbang ye,boleh dapat dalam 15 biji bun) leperkan
dan masukkan inti tadi. Bulat-bulatkan dan susun dalam loyang yang telah di griskan.
Biarkan kurang lebih 45 minit lagi hingga naik semula.
4. Kemudian bolehlah di bakar dalam oven yang tlh. dipanaskan pada suhu 150darjah
selama 20 minit dan atasnya keperangan. Keluarkan dan sapu diatasnya dengan
marjerin. Jangan biarkan bun di dalam loyang kerana ia akan berpeluh. Terbalikkan
dan bakar 10 minit lagi untuk bahagian bawahnya. Bolehlah di keluarkan dan letak diatas
redai. Biarkan sejuk dahulu atau makan semasa masih panas lagi.
Labels:
roti
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment