Monday, 6 June 2011
Grill Mackerel Cicah Sambal Kicap
Bahan2 :
2 ekor ikan mackerel (di belah tengah di sapu garam)
sebiji bawang besar dan sedikit halia di potong
Sambal kicap
5 biji cili padi
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
1 1/2 biji bawang besar
kicap manis secukupnya
lemon juice dan 2 sudu gula
Cara2 :
1. Bersihkan ikan dan di belah belakang, kemudian sapukan garam didalam dan luar.
Letakkan ikan atas aluminium foil.
2. Potong bawang dan hiris halia taburkan atas ikan. Letakkan sedikit olive oil ,kemudian
bolehlah di grillkan sampai ikan masak.
3. Untuk sambal kicap, potong semua cili dan bawang masukkan dalam sebuah mangkuk.
Kemudian masukkan kicap manis dan juice lemon secukupnya. Boleh letak sesudu dua gula
kedalamnya sesuaikan rasa.
Labels:
ikan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment