Monday 6 June 2011

Grill Mackerel Cicah Sambal Kicap


Bahan2 :

2 ekor ikan mackerel (di belah tengah di sapu garam)
sebiji bawang besar dan sedikit halia di potong

Sambal kicap

5 biji cili padi
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
1 1/2 biji bawang besar
kicap manis secukupnya
lemon juice dan 2 sudu gula

Cara2 :

1. Bersihkan ikan dan di belah belakang, kemudian sapukan garam didalam dan luar.
    Letakkan ikan atas aluminium foil.

2. Potong bawang dan hiris halia taburkan atas ikan. Letakkan sedikit olive oil ,kemudian
    bolehlah di grillkan sampai ikan masak.

3. Untuk sambal kicap, potong semua cili dan bawang masukkan dalam sebuah mangkuk.
    Kemudian masukkan kicap manis dan juice lemon secukupnya. Boleh letak sesudu dua gula
    kedalamnya sesuaikan rasa.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...