Friday, 3 June 2011

Summer Fruit Cheese Cake



Bahan2 :

300g rich tea biscuit
120g butter (dicairkan dlm. microwave)
500g cream cheese
150g whipping cream
180g gula caster (di blend halus)
1 sb. esen vanilla
2 sb. cornflour
2 biji telur
Summer Fruits Filling (di beli siap dlm. tin)


Cara2 :

1. Lenser tin spring form yang dasarnya dilapik kertas dengan butter. Hancurkan
    biskut dan di campurkan dengan butter cair. Tekan rata kedalam tin pembakar.
    Sejukkan di dalam fridge.

2. Sementara itu hand whiskkan cream cheese, gula, esen vanilla, telur, cornflour
    dan whipping cream didalam sebuah bekas hingga sebati.

3. Keluarkan adunan base dari fridge. Tuang 1/2 dari adunan cheese ke atasnya.
    Masukkan 1/2 dari sf.filling kedalam plastik dan di potong bucunya. Paipkan
    (spiral kan) ke atas adunan cheese tadi. Kemudian tuangkan adunan cheese
    selebihnya dan ratakan.

4. Masukkan ke dalam oven yang telah di panaskan terlebih dahulu. Bakar selama
    sejam suhu 160 darjah. Boleh lebihkan sedikit masa jika belum masak. Boleh tutup
    oven bila atasnya perang rata. Biarkan cheese cake di dalam oven dengan pintu terbuka
    selama 30 minit. Keluarkan cheese kek dari oven biarkan sejuk. Baru keluarkan dari
    spring form, ambil separuh lagi filling dan paipkan ke atasnya. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...