Sunday 19 June 2011

Mee Hailam


Bahan2 :

sebungkus mee kuning (guna spaghetti di rebus + sedikit serbuk kunyit)
1/2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit halia dicincang halus
2 sudu cili mesin
sedikit udang kering  }
sedikit ikan bilis halus  } di rendam
sedikit udang basah
air secukupnya untuk kuah
1 kiub pati ayam
2 sb. serbuk lada hitam
sesenduk sos tiram
2 senduk kicap manis
2 sb. sos tomato
semangkuk kobis  }
4 batang celery     } di potong
2 batang karot      }
2 sb. tepung jagung di bancuh dgn. air
garam dan gula secukup rasa




Cara2 :

1. Tumis bawang, bawang putih dan halia. Bila garing sedikit masukkan cili mesin.
     Kemudian masukkan udang dan ikan bilis, masak sebentar kemudian masukkan
     air secukupnya untuk kuah.

2. Masukkan kiub pati ayam, sos tiram dan kicap manis serta serbuk lada hitam.Biarkan
    ia mendidih sebentar.

3. Masukkan semua sayur yang di potong dan bancuhan tepung jagung. Rasa garam
    dan gula secukup rasa. Akhir sekali masukkan mee kuning. Sendukkan kedalam
    mangkuk dan taburkan bawang goreng, daun bawang dan cili yang di potong.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...