Monday 30 May 2011

Kari Ikan Salmon


Bahan2 :

Bahagian kepala dan ekor ikan
1/2 biji bawang besar
halia di hiris halus
1/2 sb. garlic powder
1/4 sb. serbuk kunyit
2 sb. paprika
3 sb. mild curry powder
1 sb. rempah tumis ikan
(biji sawi , j. manis , j. putih , halba dan j. hitam)
2 biji tomato dan daun kari
cili merah dan cili hijau
2 senduk sos tomato
semangkuk kecil fresh milk
sedikit air dan garam

Cara2 :

1. Tumis bawang , halia , daun kari dan rempah tumis ikan hingga
     perang dan wangi .
2. Masukkan semua bahan rempah yang lain dan masukkan air .
    Masak hingga mendidih . Bolehlah masukkan ikan .
3. Masukkan susu , sos tomato , tomato biji yang di belah 4 , cili
    yang di belah dua dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih
    sebentar , tutupkan api dan siap untuk di hidang .

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...