Monday, 30 May 2011
Kari Ikan Salmon
Bahan2 :
Bahagian kepala dan ekor ikan
1/2 biji bawang besar
halia di hiris halus
1/2 sb. garlic powder
1/4 sb. serbuk kunyit
2 sb. paprika
3 sb. mild curry powder
1 sb. rempah tumis ikan
(biji sawi , j. manis , j. putih , halba dan j. hitam)
2 biji tomato dan daun kari
cili merah dan cili hijau
2 senduk sos tomato
semangkuk kecil fresh milk
sedikit air dan garam
Cara2 :
1. Tumis bawang , halia , daun kari dan rempah tumis ikan hingga
perang dan wangi .
2. Masukkan semua bahan rempah yang lain dan masukkan air .
Masak hingga mendidih . Bolehlah masukkan ikan .
3. Masukkan susu , sos tomato , tomato biji yang di belah 4 , cili
yang di belah dua dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih
sebentar , tutupkan api dan siap untuk di hidang .
Labels:
kari
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment