Monday, 30 May 2011
Salmon Masak Asam Berempah
Bahan2 :
2 potong ikan salmon ( ikan lainpun boleh )
1 biji bawang besar
2 biji bawang putih
sedikit halia dan belacan
1/2 sb. serbuk ketumbar
1/2 sb. serbuk jintan manis
1/2 sb. serbuk jintan putih
1/4 sb. serbuk kunyit
4 sb. cili mesin
sedikit daun kesom
2 biji buah tomato
air asam jawa secukupnya
Cara2 :
1. Panaskan sedikit minyak , tumis bawang , halia dan cili yang di blender hingga
pecah minyak .
2. Masukkan semua rempah dan secubit belacan . Masakkan sebentar kemudian
bolehlah masukkan air asam jawa . Biarkan kuah mendidih , baru masukkan ikan . Tambah
sedikit lagi air jika nampak kuah nya sedikit .
3. Akhir sekali masukkan tomato biji yang di potong empat dan sedikit daun kesom .
Biarkan mendidih sebentar , barulah di tutup api. Bolehlah di hidangkan untuk
makan tengahari dan malam .
Labels:
ikan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment