Monday, 30 May 2011
Mackerel Sumbat Kelapa Cicah Air Asam
Bahan2 :
3 ekor ikan mackerel
Sambal kelapa
dessicated coconut secukupnya
1 biji bawang besar
serai dan halia
serbuk kunyit dan cili mesin
air asam jawa pekat dan air panas
garam dan gula
Air asam
5 biji cili padi
2 biji cili hijau dan sebiji cili merah
semangkuk air asam jawa
secubit belacan (boleh digantikan dgn. sos ikan)
1 biji bawang besar
3 sb. gula dan 1 sb. garam
Cara2 :
1. Masak sambal kelapa dahulu : dalam sebuah periuk kecil masukkan dessicated coconut dan sedikit
air panas untuk melembabkannya . Masukkan bawang , halia, serai dan cili mesin .Masukkan juga
serbuk kunyit ,sedikit air asam jawa ,garam dan gula secukupnya .Masakkan sebentar diatas api .
2. Ikan mackerel disiang dibersihkan dan dibelah belakang kedua-dua belah isinya .Kemudian disapu kunyit
dan garam disebelah luar dan dalam .
3. Masukkan inti yang telah dimasak tadi dikedua-dua belah ikan .Sapukan loyang pembakar dengan sedikit
minyak .Bakar ikan selama 30 min . sehingga ikan masak .
4. Buat pencicah air asam : potong dan hiris cili serta bawang nipis2. Bancuh asam jawa dgn. air panas ,tapis
dan masukkan kedalamnya bawang dan cili yang dipotong tadi. Campurkan sedikit belacan ,gula dan
garam .Mackerel bakar sumbat kelapa tadi bolehlah dicicah dengan air asam ini.
Labels:
ikan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment