Monday, 30 May 2011

Mackerel Sumbat Kelapa Cicah Air Asam


Bahan2 :

3 ekor ikan mackerel

Sambal kelapa

dessicated coconut  secukupnya
1 biji bawang besar
serai dan halia
serbuk kunyit dan cili mesin
air asam jawa pekat dan air panas
garam dan gula

Air asam

5 biji cili padi
2 biji cili hijau dan sebiji cili merah
semangkuk air asam jawa
secubit belacan (boleh digantikan dgn. sos ikan)
1 biji bawang besar
3 sb. gula dan 1 sb. garam

Cara2 :

1. Masak sambal kelapa dahulu : dalam sebuah periuk kecil masukkan dessicated coconut dan sedikit
    air panas untuk melembabkannya . Masukkan bawang , halia, serai dan cili mesin .Masukkan juga
    serbuk kunyit ,sedikit air asam jawa ,garam dan gula secukupnya .Masakkan sebentar diatas api .
2. Ikan mackerel disiang dibersihkan dan dibelah belakang kedua-dua belah isinya .Kemudian disapu kunyit
    dan garam disebelah luar dan dalam .
3. Masukkan inti yang telah dimasak tadi dikedua-dua belah ikan .Sapukan loyang pembakar dengan sedikit
    minyak .Bakar ikan selama 30 min . sehingga ikan masak .
4. Buat pencicah air asam : potong dan hiris cili serta bawang nipis2. Bancuh asam jawa dgn. air panas ,tapis
    dan masukkan kedalamnya bawang dan cili  yang dipotong tadi. Campurkan sedikit belacan ,gula dan
    garam .Mackerel bakar sumbat kelapa tadi bolehlah dicicah dengan air asam ini.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...