Monday, 30 May 2011

Tuna pastry


Bahan2 : ( dapat 12 keping )

2 bungkus Jus~Rol shortcrust pastry
3 tin tuna flakes
1 1/2 biji bawang besar
3 biji cili merah
lemon juice dan black pepper
sedikit garam dan gula
1biji telur utk. disapu

Cara2 :

1. Buat filling tuna dahulu : sejatkan air dari tin tuna dan masukkan isi tuna kedalam sebuah bekas.
    Hiris bawang  dan cili merah nipis-nipis campurkan ke dalam bekas berisi tuna tadi. Kemudian
    masukkan lemon juice sedikit garam, gula dan black pepper.
2. Ambil satu bungkus pastry dipotong enam. Tabur tepung diatas plastik letakkan sekeping
    pastry, agak-agak besar mana nak buat ye, kemudian gelekkan dengan rolling pin. Jangan terlampau
    nipis. Masukkan filling tuna dilipat dua dan di tekan dengan garfu sekelilingnya. Susun di atas
    loyang pembakar yang di sapu sedikit mentega. Cucuk sedikit dengan garfu di atas pastry. Sapu
    pastry yang telah siap dengan telur, kemudian di bakar di dalam oven 160 darjah selama 40 minit
    hingga masak. Tuna pastry ini boleh juga di buat dalam bentuk tigasegi.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...