Bahan2 :
6 biji kentang } di kupas kulit dan di potong kecil
3 batang karot } kemudian di rebus
3 cawan tepung gandum
1 1/2 sb. garam
1 sb. gula
Untuk inti :
dessicated coconut secukupnya ( tak ada stok kelapa basah )
1/2 mangkuk kecil udang basah
1/2 biji bawang besar
2 batang serai
1/2 sb. serbuk kunyit
cili yang di mesin
segenggam udang kering ( di rendam dan di blender )
sedikit air asam jawa
garam dan gula
sedikit air panas
Cara2 :
1. Cara memasak inti : masukkan semua bahan untuk inti kedalam sebuah periuk kecil .
Masukkan hanya sedikit minyak , masak dengan api perlahan hingga sebati .Masak hingga
inti basah-basah kering bolehlah di tutup api .
2. Untuk kulit luar : kupas kulit potong kentang dan karot kecil-kecil kemudian di rebus .Bila
sudah lembut ,tapis kentang masukkan kedalam sebuah bekas dan di lecek halus .Campurkan
tepung ,gula dan garam .(Adunan memang sedikit lembik) Gaul sampai sebati .
3. Ambil sedikit adunan leperkan dan masukkan sedikit inti .Tutup dan bulat-bulatkan .Buat sampai
habis .Kemudian bolehlah di goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga perang .
No comments:
Post a Comment