Sunday, 29 May 2011

Smoke Lemon And Parsley Mackerel Fillet Masak Kicap



Bahan2 :

3 keping smoke mackerel fillet
kicap manis
lemon juice
cili hijau dan cili merah
1 biji bawang besar di potong bulat
halia dan serbuk lada hitam
sedikit air

Cara2 :

1. Mackerel fillet di potong kepada beberapa kepingan lebar .Panaskan sedikit
    minyak , masukkan sedikit air . Didihkan sebentar masukkan mackerel .
2. Terus masukkan kicap manis , air asam limau , cili hijau dan cili merah yang
    di hiris , potongan bawang besar , halia yang di hiris halus dan sedikit serbuk
    lada hitam . Biarkan sebentar bolehlah padamkan api .

Kalau berada di Malaysia , Smoke Mackerel bolehlah digantikan dengan apa-apa
ikan salai . Boleh juga dibuat sendiri , caranya ambil satu tin tray masukkan wood chip .
Kemudian letakkan jaring tray dan letakkan fillet ikan yang di perap bersama lemon juice
dan parsley. Tutup tray dengan aluminium foil dan masakkan atas dapur dengan api yang
kecil sehingga ikan masak dan berwarna perang.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...