Tuesday, 5 July 2011

Ayam Goreng Szechuan


Bahan2 :

1/2 ekor ayam (di potong dan di bersihkan)
1/2 biji bawang besar (di dadu)
1 sb. garlic powder
1 sb. ginger powder
4 cili kering  (di potong serong)
4 sb. oyster sauce
5 sb. kicap manis
1 biji bawang besar ( di potong bulat)
kacang gajus  (tak ada stok guna almond flake)di sangai
2 sb. cornflour  (bancuh dengan air biasa)
garam dan gula  (kalau perlu)
2 cawan air
olive oil atau minyak masak (untuk menumis)

Cara2 :

1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang yang di dadu hingga wangi.
    Masukkan ayam dengan serbuk bawang putih dan serbuk halia. Balik-balikkan
    ayam sebentar, kemudian masukkan air. Masak hingga ayam betul-betul masak,
    air kering dan pecah minyak.

2. Ketepikan ayam dalam kuali, masukkan cili kering goreng hingga garing. Kemudian
    masukkan oyster sauce dan kicap manis. Balik-balikkan sebentar lagi. Masukkan
    bawang besar yang di potong bulat dan air bancuhan cornflour, gaul semuanya.
    Akhir sekali masukkan almond flake.




 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...