Wednesday, 13 July 2011
Chicken Meatball with Tomato Sauce
Bahan2 :
500 g chicken mince
1 cawan Ruskoline Crumb Dressing (serbuk roti)
1 sb. serbuk lada hitam
1/2 sb. garlic powder
1/2 sb. ginger powder
1 sb. dried parsley
1 sb. garam
3 sb. olive oil (vegetable oil pun boleh)
2 sb. tepung gandum + secubit baking powder
Tomato Sauce
1/2 biji bawang besar di dadu
1 tin peeled plum tomato (kalau guna chopped tomato lagi mudah)
1/2 sb. garlic
1/2 sb. ginger
1 sb. lada hitam
1 sb. oregano
1 sb.garam
3 sb. gula
Cara2 :
1. Basuh dan toskan ayam mince. Dalam sebuah bekas campurkan semua bahan-bahan
hingga sebati. Masukkan juga 3 sb. minyak tujuan supaya ia tidak melekat di tangan
ketika hendak membulatkannya.
2. Buat bulat-bulat sedang. Masukkan kedalam air yang mendidih. Bila sudah masak
bolehlah di angkat dan toskan airnya, buat sampai habis.
3. Untuk sos tomato: Tumiskan bawang hingga wangi, masukkan setin plum tomato.
Pecah-pecahkan tomato dengan senduk dan campur semua bahan-bahan lain. Masak
hingga tomato sos pekat sedikit kemudian masukkan chicken ball yang telah siap tadi.
Balik-balikkan sebentar kemudian bolehlah di tutup api.
4. Chicken Meatball ini boleh di makan dengan spaghetti, jadikan filling tortilla atau filling
sub roll dan selitkan sedikit salad lettuce, olive hitam dan cheese.
Labels:
ayam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment