Bahan2 :
3 pot beras basmathi
air banyak macam masak nasi biasa
12 potong ayam
1/2 biji bawang besar
1 sb. ginger powder
1 sb. garlic powder
2 sb. serbuk jintan manis
1 sb. serbuk jintan putih
1 sb. serbuk ketumbar
rempah 4 sekawan (k.kayu manis,b.pelaga,b.lawang,b.cengkih)
2 sb. dried parsley
1 biji cili merah, 2 biji cili hijau (potong serong)
1 kiub pati ayam
2 1/2 sb. garam dan 1 sb. gula
sedikit minyak + 3 sb. minyak sapi (untuk menumis)
1/2 cawan kismis
1/2 cawan bawang goreng
Sambal tomato dan karot
semangkuk ceri tomato (di belah 4)1 biji bawang besar (di hiris nipis)
2 batang karot (di sagat)
1 biji cili merah, 3 biji cili padi }
secubit belacan }
2 sb. gula, 1 sb. garam } di kisar kasar
segenggam udang kering (di rendam) }
Dalam sebuah mangkuk campurkan ceri tomato, bawang besar, karot dan
bahan yang telah di kisar tadi. Gaul sebati.
Salad campur
red cabbage, white cabbage }
iceberg lettuce, endive salad } di potong nipis
(boleh guna salad lain selain dari di atas)
Cara2 :
1. Panaskan sedikit minyak + 3 sb. minyak sapi. Tumis bawang hingga wangi.
2. Masukkan rempah 4 sekawan dan semua rempah lain, masakkan sebentar lagi.
3. Kemudian masukkan ayam balik-balikkan sebentar, masukkan air hingga menutupi
ayam. Masak hingga daging ayam lembut.
4. Masukkan dried parsley, garam dan gula bersama kiub pati ayam. Masak hingga
kuah tinggal sedikit dan tutup api.
5. Basuh beras basmathi dan masukkan air seperti memasak nasi biasa.
6. Kemudian masukkan ayam yang di masak ke dalam rice cooker bersama beras dan
air yang telah di sukat tadi. Masukkan 3 sb. pewarna kuning + 1/2 st. kunyit serbuk.
Masak seperti memasak nasi biasa.
7. Bila air hampir kering, masukkan kismis dan tutup penutup periuk semula, jangan
di gemburkan nasi.
8. Bila nasi telah masak, taburkan bawang goreng di atasnya dan bolehlah di gemburkan
nasi tadi. Siap untuk di makan bersama salad campur serta sambal tomato dan karot.
No comments:
Post a Comment