Tuesday, 12 July 2011

Mee Kari


Bahan2 :

1 bungkus mee kuning di celur (guna spaghetti di rebus + sedikit serbuk kunyit)
1/2 biji bawang besar
1/2 sb.serbuk bawang putih
1/2 sb.serbuk halia
1/2 sb. serbuk kunyit
1 sb. paprika
3 sb. rempah kari Adabi
2 biji kentang  (di potong dadu)
1 mangkuk kecil udang basah
1 mangkuk kecil udang kering  (di rendamdan di kisar)
1 mangkuk kecil instant mashed potato
1 mangkuk kecil bawang goreng
1 kiub pati ayam
air secukupnya

5 biji telur di rebus
taugeh, sawi di celur
daun bawang
cili merah, cili hijau
bawang goreng

Cara2 :

1. Tumiskan bawang hingga wangi, masukkan bawang putih, halia, serbuk kunyit,
    paprika dan rempah kari serta sedikit air.

2. Masak rempah hingga terbit minyak masukkan air secukupnya. Kemudian masukkan
    kentang yang di dadu, udang basah, udang kering yang di kisar, kiub pati ayam dan
    instant mashed potato. Masak hingga mendidih dan masukkan semangkuk kecil bawang
    goreng. Dah siap.

3. Masukkan mee kuning yang telah di celur tadi ke dalam mangkuk dengan kuah kari.
    Letakkan taugeh, sawi yang di celur, telur rebus, daun bawang, cili merah dan hijau yang
    di potong dan bawang goreng.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...