Tuesday, 5 July 2011

Sambal Kicap dan Kerabu/Sambal Tomato

(Penyedap Makan Nasi)


Bahan2 :

Sambal kicap
2 biji bawang besar  (di belah 2 potong nipis)
1 biji cili merah  }
2 biji cili hijau    }  potong dan di cincang
4 biji cili padi    }
kicap manis, lemon juice
garam dan gula

Potong bawang dan cili kemudian gaul dengan semua bahan lain.

Kerabu/Sambal tomato
sepinggan tomato ceri (di potong empat)
sebiji bawang besar  (di belah 4 potong nipis)
4 batang karot  (di sagat)
6 biji radish  (di potong nipis)
segenggam udang kering  (di rendam)  }
1 biji cili merah                                   }                      
2 biji cili hijau                                     }                                                
2 biji cili padi                                     }  di kisar                                  
secubit belacan, 2 sb.lemon juice       }
1/2 sb. garam, 2 sb. gula                    }                                    

Semua bahan yang di potong dan semua bahan yang di kisar di gaul rata.


                

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...