Friday, 22 July 2011
Cokodok Daun Bawang
Bahan2 :
750 g tepung gandum
semangkuk kecil daun bawang (di potong)
1 batang karot (di sagat)
1 biji ubi kentang (di dadu)
1 biji cili hijau (di potong dan di cincang)
1/2 biji bawang besar (di dadu)
segenggam ikan bilis halus (di rendam)
1 sb.soda bikarbonat
2 1/2 sb garam
1/2 sb. serbuk kunyit
1 sb. serbuk lada hitam
1 biji telur
3 cawan air
Cara2 :
1. Masukkan tepung gandum dalam sebuah bekas besar. Kemudian masukkan
semua bahan -bahan lain. Campurkan telor dan air hingga adunan jadi sebati.
2. Panaskan minyak kemudian bolehlah di goreng adunan tepong tadi. Masak hingga
cokodok berwarna kuning keperangan kemudian bolehlah di angkat ke atas pinggan
yang di lapik kitchen towel.
3. Cokodok Daun Bawang ini rangup diluar dan lembut di dalam. Sedap di cicah dengan
cili sos manis atau kuah kari, dengan kuah masak asam pun sedap jugak.
Labels:
cucur
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment